Meteen naar de inhoud

AED bij BMR

Onlangs is bij de kantine van BMR een nieuwe AED met vorstbestendige beschermkast ge├»nstalleerd. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator (AED) dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 

Instructie hoe de AED te gebruiken.

AED gebruiken?

In principe mag iedereen in Nederland een AED gebruiken als dat nodig is om een slachtoffer te helpen. De minister van Volksgezondheid en Sport heeft hier in april 2002 toestemming voor gegeven. Ondanks dat het is toegestaan (in een noodsituatie telt elke minuut en moet er natuurlijk zo snel als mogelijk gehandeld worden) is het wel belangrijk dat degene die het apparaat bediend weet hoe de AED gebruikt moet worden. In de kantine van BMR is een instructieavond verzorgd voor partijen die met regelmaat aanwezig zijn op en rondom de locatie van BMR.

Ook het openen en sluiten van de AED kast behoort tot de instructie.

Initiatiefnemers:

De volgende partijen hebben het voor de gemeenschap mogelijk gemaakt dat er een AED is komen te hangen.

Beweegheuvelland
BMR
ICL
InHarmony
SNS Bank
Schutterij Sint Sebastianus Mheer
Tv De Gelimment